Tid

Idag och igår började jag 7 och slutade runt halv tre, så jäkla skönt att hinna saker på dagen efter jobbet! Vi håller ju på att flytta för de ska renovera lägenheterna. Fick bekräftat idag att katten ska få vara hos mamma eftersom vi kommer flytta till Alles päron och alles lillebror är lite allergisk så fick det bli så.
Vi får ju självklart en lägenhet att bo i bara trappen bredvid men bor vi inte i den så betalar vi ingen hyra + att vi får ersättning för att vi flyttar själva och inte får hjälp at flyttfirma. Så vi sparar väldigt mycket pengar. Kanske till en resa i vinter. Lite halvt panik har vi haft över katten men allt brukar ju lösa sig.
 
Igår diskade jag den största disk jag någonsinn har diskat haha, städade och pluggade. Skrev klart en hel bokrecension från scratch. Och idag packade jag några kartongen och började sy ett täckte som jag ska prova ut på Theo. I orange fleace såklart ;)
 
Katten dampar runt som vanligt och springer runt med ett litet papper i munnen, han älskar tydligen papper, han brukar bita sönder någa ibland.... inte helt populärt hos mig.
 
Imorgon får jag sova ut och på fredag är jag ledig, flytter sker ju till helgen så det lär inte bli så rolig men men.
 
Jag älskar att ha TID!

Äntligen någon som ställen tomten mot väggen

 

Att tänka om

Jag och jenny var på en Eva Bodfältkurs, koncentration och uthållighet. Jäklar vad fel vi har tänkt :D
Alltså det här med att curla med hundarna, det har vi gjort omedvetet. Att Theo blir lite disträ och då kan jag ropa på honom alt. ta fram en leksan och reta honom, helt fel! Att förstärtka (som man faktiskt gör) när hunden är låg gör det hela bara till en ond cirkel.
Eller som att säga åt hunden när den tittar bort när den sitter i fotposition Ahah! -hunden tittar på dig- bra! Det hela blir till en kedja.
Vi var helt möra kan jag lova. Satt där från 10-16 och fick reda på allt nytt om hundträning, ojoj :D
Jag antecknade rätt friskt men det är svårt att göra det riktigt bra då man vill lyssna vidare. Men här är en citering som jag renskrivit.
"Efter belöning tex lek, kör flygande starter för att undvika plock med händerna som tar massa onödig tid, som kan sänka motivationen och koncentrationen. Stoppa undan leksak/godis under tex en sväng och räta upp dig i svängen för att köra en flygande start."
Alltså ska man undvika att köra ingångar om du inte tränar på det, det blir lätt att momentet blir segare då en ingång drar ner på farten.
En till.
"Om nervös på tävling och irriterad på tävling, träna på att le vid träning och ha rätt attityd. När du är irriterad eller ”arg”nervös så får hunden för stort ansvar på sig, vilket kan leda till att huden blir osäker, släpper kontakten och vi blir mer och mer irriterade och böjer oss ned bakåt (mentalt eller fysiskt), vilket blir ännu värre.  Gå med attityden att hunden ska följa efter dig och inte tvärt om ”är hunden med, går han bredvid mig”."
 
Den här är extremt svår att inte undgå: Hunden ska aldrig veta vart momenten slutar och börjar.

Det är lätt att hamna i beteendekedjor, belöna lika eller att köra ett moment lika.
Vid t.ex. fria följet så går vi gärna längre och längre för att öka uthålligheten och för att förlänga momentet. Istället för att göra det kan man be hunden att göra sitt favvomoment, som det själv ser som en belöning, typ springa till rutan, och vips så har man gjort momentet längre. Detta kombinerar man mer att belöna vanligt, man byter ut leksaken till något annat.
För att få en koncentrerad hund så är det störningen som gör det. Att försöka förstöra ett moment, typ skrika bra när hunden håller i apporten, eller prata med ljus röst att hunden är såå fiiiin! och hunden ska inte släppa apporten. Den övningen som vi gjorde var att ha hunden framför oss och en utomstående försökte få hunden att titta på den genom att prata gulligt eller locka med godis/leksak, om hunden tittade så blev man knäpptyst för då hade man lyckats. Så fick man göra övningen efter den nivå hunden klarade av.
 
 
En riktigt intressant kurs som gav extremt mycket. Bara att tänka om, gör om och gör rätt ;)

Hus

igår fick jag och Alle en huskänsla, tänk och bara köpa ett hus utanför stockholm. ta ett lån pang bom..
de flesta har ändå lån idag så varför inte??
vi kollade på massa hus och dom som var bra låg närmare flen.
jag hittade ett som var 80 kvm stort och hade ett garage på 96 kvm!! snacka om bra träningslokal haha. kan ju till och med hyra ut den :D

ja ibland får man sådana tankar att bara dra iväg. men då kommer koncekvencerna oxå. vad ska man hitta för jobb där, ska man pendla? hur blir det om man plötsligt vill åka in till stan för att gå ut? såklart har jag mamma att sova hos då. och hur ofta kommer man att hälsa på alla inne i "stan".. hmm.
bästa vore ju att kunna jobba hemifrån, fatta vliket lyx! skaffa vovve och jobba hemifrån och åka på träningar/kurser i sthlm.
*drömmar*

Rallytävling

Så var andra tävlingen avklarad ;) Det var 45 startande i min klass och jag hamnade som start nummer 38, ganska segt men bara att bita ihop. Theo fick inte göra särskillt mycket innan start. Någon liten rallyövning och så snabba lägganden, och där här var säkert mer än en timme innan vi skulle in.
Såklart var våra "skräckmoment" med.. sitt-stå, läggande under gång och sitt-följa med bakåt.
Jag gillade Theos attityd och jag känner mig nöjd. Vi tog oss runt och jag behövde inte släpa honom runt. Min attityd var oxå bra, ganska lättsam och tanken var när jag gick in på planen att Theos skulle hänga med. Inga blickar sökandes efter honom utan blicken var riktad framåt.
Det ser ut som att jag inte belönar i filmen men det gör jag, utanför planen ;)
 
 
I sitt-stå så gör jag fel, jag har handen för högt upp och sedan när theo ställer sig (en nanosekund) så höjer jag handen, öm? ja såklart satte han sig och vägrade ställa sig igen, han trodde att jag lurade honom :D haha. så min tanke var att eftersom att han har ställt sig och sedan satt sig igen så var poängavdraget för att han sätter sig efter ställandet. Men! om jag hade gett mig fan på att han skulle stå upp så hade vi fått mindre poängavdrag, så jäkla synd! Jaja då vet jag tills nästa gång. Och i läggandet så var själv osäker på hur jag skulle göra. Hade jag bara börjat säga ligg innan och inte klämmt ur mig ett ligg när jag stannade så hade han gjort det under gång. Sen såg jag på filmen nu att när jag går bakåt så tar jag inte tre steg på sista, utan två. Det märkte inte jag alls haha. Så 72 poäng känns lite men vi blev godkända i alla fall. Nästa gång då jävlar :D

Anger management

Det jobbar en kille på mitt jobb som aldrig har blivit arg i princip. Det låter konstigt men han har typ ingen ilska i sig. Han blir aldrig irriterad och skulle inte döda en fluga.
Jag frågade alla möjliga frågor om när han skulle tänkas bli arg. Men om någon skulle knuffa honom på stan eller slänga dörren i ansiktet när han ska gå igenom den så skulle han mest bli ledsen och undrande.

Det får mig att tänka på hur arg jag är. Hur irriterad jag bli minst en gång om dagen. Det är ju inte mitt problem att andra är dumma i huvet och inte kan visa andra personer respekt. Men ändå så blir jag arg och frustrerad.
Jag är fascinerad. Inre ro, hur är det med den egentligen?


Blodad tand

Nästa helg är det som sagt rallytävling, det ska bli kul och igår kväll letade jag på SBK tävling efter mer tävlingar i år. Hittade efter många om och med en rallytävling och en agilitytävling! Superkul!! För att inte göra samma misstag så anmälde jag både till agilityklass och hoppklass. Är gungan med i agilityklassen så struntar jag i att låta honom köra den, garanterad disk.. det känns bra haha. Äsh! Jag vill bara komma ut i tävlingsvärlden för framtiden + att det är så kul! Theo gillar det oxå verkar det som. Nyttigt med miljöträning och slappna av där.
 
Just nu sitter jag på jobbet och äter kakor, så där lagom nyttigt... fy på mig!
Tjing!

Debut

Jahapp då är första tävlingen avklarad :D Anmälan klockan 8:30 och start 15:10 :D en lååång dag alltså!
vid inmätningen så visade det sig att Theo var 0,5 cm för hög för mediumklassen, så jäkla surt. Domaren mätte 3 gånger sen gick vi på krympningsprommenad och gick tillbaka till inmätningen, men ingen skillnad. Så jäkla synd alltså :( Men men, bara att bita ihop och inse att han hamnade i large.
Blev såklart sist av alla eftersom vi fick byta klass.
 
Eftersom Theo har problem med balanshinderna och speciallt gungan så anmälde jag bara oss till hoppklassen, haha ganska dumt insåg jag när gungan inte ens var med!!
Jaja man lär sig :D
Tog massa bilder men har inte lagt in dem än i datorn.
 
 
I början håller han på att gå av planen då matte står där, ryter i av bara helvete haha tur att han inte tar åt sig i agilityn :D Däcket var skithögt och jag var nästan säker på att Theo inte skulle hoppa det, han tycker det är lite läskigt att hoppa på mediumhöjd så largehöjd var galen. Han sprang dock rakt under :D
Vårat snygga slalom som jag struntade i eftersom vi redan diskat oss, jag fick ner farten i alla fall och några "waves". Tunneln efter slalomet är jag sen att visa vart han ska och han hoppar vid sidan och skäller sedan ut mig för att jag visade fel haha. Jag är nöjd! Vi tog oss runt och han hade en fin attityd. En bra prestation efter en heldag men massa saker att titta på. Theo var coollugn under dagen och låg och slumrade 3 meter från banan, gullet!
När vi värmde upp var han helt tokig och lyssnade knappt på mig, Sprang bara rakt fram och drog mot den utlagda tunneln. Så upp värmningen bestod mest av att cirkelträna nära alla hinder och ta ett hinder från en svår vinkel. Han kanske tyckte att det var svårt att koncentrera sig då han var ganska lugn på banan sen.
Så synd att det inte finns mer tävlingar i år, jag vill tävla nu igen! :D
 
Nästa helg blir det rallylydnad :) Ska träna på fredagen sista gången så får vi se om det blir någon mer träning innan. Det är ett moment vi har lite problem med, nämligen sitt till stå vid sidan. Kom oxå på att du inte får nudda hunden under tävlingen, jag kör ju med nosdutt just vid det momentet. Jaja jag hoppas nästan att det momentet inte är med haha!
 
Nu är det dags för sängen, det är tydligen måndag imorgon.

Min katt :)

Han är så duktig! Jag har lärt honom sitt på kommando, superkul hihi. Han är inte världens snabbaste men han verkar gilla det. Så fort jag öppna lådan till klickern och godiset kommer han springande och sätter sig haha. Pösiten :)
Vi döpte honom till Boos, men varken jag eller Alle säger boos vi säger bara katten, eller gubben.
 
Här är en liten filmis på honom 
 
Ikväll efter jobbet blir det träning med Theo, måste hetsträna en snabbis innan helgen. Inte för att det kommer gå mycket bättre men man kan alltid hoppas på att ett mirakel sker haha :D

Landet

För det första har vi tränat som galningar, vet inte hur många gånger Theo har fått springa slalom, för det andra har jag inte filmat en enda gång.. dåligt va.
Jag är smått ångestfull inför agilitytävlingen. Slalom tar lång tid att lära in och vi är inte i närheten. Jag har överlåtit träningen till matte och husse bara för att Theo ska bli varmare i kläderna. Jag kommer inte ha tid att träna på hela veckan.
 
Grannen och jag tränade och jag insåg att Theo inte vet vad fotposition är. Alltså vart i position han ska vara.. det är nog därför han tappar i fria följet och speciellt i högersvängarna. Nyttigt att få nya ögon på sig! :D
 
Bilder kommer sen. Men jag fick en bild där theo står uppställd, stora pojken!

Veckorna flyger fram

Ja det är helt sant. Fattar inte hur en vecka kan gå så snabbt men ändå så långsamt? När jag vaknar på måndag morgon känns det som att jag var på jobbet dagen innan och inte haft helg alls, men ändå så blir det plötsligt fredag igen, hur är det möjligt?
 
På lördag åker vi till landet. Det blir sista gången i år och käraste Theo ska med :) Det blir skoj! Massa träning inför kommande tävlingar och lite privatträning inför grannen.
Ska nöta slalom som en galning och köra 1 eller 2 rallybanor. Ska kanske försöka att åka till klubben på söndag och köra en kort bana med ett helt slalom i, bara för att se hur det går.
 
Tränade idag igen med Jenny, slalom såklart och lite rally. Jag har ju blivit avskräckt och trott att det är omöjligt för Theo att lära sig momentet "sitt-stå". Han ska alltså sätta sig vid sidan och sedan på kommando ställa sig upp och sedan går man vidare. Testade förut men han satte sig en millisekund efter jag påvisade med handen, hopplöst trodde jag.
Men jag var ju tvungen att visa matte att det inte gick och efter någon riktigt bra tajming och belöningsplacering kan han numera det momentet, i alla fall hyffsat haha.
 
Slalomen går framåt, han blir säkrare och säkrare men dessvärre måste jag sänka kriteriet så mycket varje gång. Vi börjar nästan på samma nivå vi började på förra gången varje träning. Jag har märkt nu när jag filmat att det spelar roll vart jag befinner mig när vi springer tillsammans och vart jag står när jag ger frikommando att han ska springa igenom pinnarna. Om han står snett springer han förbi, om jag är för långt ifrån missar han pinnar. Ja det är antaligen bara att nöta på så släpper det. Önskar faktiskt att rallytävlingen vare för agilityn men men.
 
Film från förra träningen och en bonusfilm på katten :)