Mer movie

lite mera film som jag fixade till igår.
apporteringen tycker jag börjar se ganska säker ut att börja smått göra till stilla hålla fast övningar. jag ändrade ju förut att börja backa så han följer efter mig med apporten i munnen + att jag ger den till honom, slår 2 fluor i en smäll där. nu ska jag börja ge honom den stillastående samt fortsätta träna hårda gripanden och dra emot av dummyn.
han tycker det är riktigt kul att apportera träapporten vilken är bra! han är en riktig apportör :D tycker han har fint samarbete och kommer fint i med alla saker för att leka mer. det visade sig tyvärr inte på MHt där han sprang iväg med kampisen och ville knappt komma in med den, tror att det var för att den var helt ny så han ville spana in den själv först :D
sen en liten bonusfilm av ett "trick" som jag har lärt honom när han var liten, brukar dock bara göra 1-2 gånger efter varandra men var tvungen att filma :D
hoppstå går typ som vanligt, antaligen för att jag nyss kör konsekvent med att belöna bakåt. däremot tycker jag han verkar förstå kommandot ganska bra, alltid positivt. mr har lite svårt att lyssna, vänta och höra ibland :PFrån i lördags

*stolt*
nu har våra ingångar ääntligen trillat in :D såklart är det jag som är hjärndöd och inte kommit på det här förrens nu koko...?!
men i alla fall behövs ingen kloss någe mer, tjoho!
såklart klantar jag mig och börjar länka inkallningar med ingångar... haha jaja tur att jag kom på mig själv.


jag ska fixa en till film, apportering, ikväll :)

just nu är jag såå glad för att det ser verkligen ut att fungera. sen måste jag dock lägga in att han sitter när han kommer in, men det ska väl itne vara allt för svårt :) 

På språng igen =)

Orange är klart den snyggaste färg som finns :D

Det här halsbandet kommer Tilo att få. Har sytt säkert som en galning till denna "slädhund" som han brukar heta ibland :D


såhär blev det!
Bara film

Och det kommer mera, hann inte fixa alla filmer igår, klockan blev för mycket.
men liite i alla fall.
jag har börjat köra lite fritt följ med jennys hund Tilo och det är skitkul, tycker både han och jag. men ovant att gå med en helt "främmande" hund som verkligen följer en, hur häftigt som helst :D
theos FF går föga framåt... :/ han tappar och vandrar vidare utan mig, typ 20 meter och nosar i backen. någongång ska vi komma framåt och korta korta ff står på planeringen. attityden är där vilket är bra, den har jag kämpat med i flera månader. jag tror att han helt enkelt tycker det är för lite action...

hoppstå bjuder han på helatiden haha. men gårdagens hoppstå gick sådär, som om att han glömde bort helt vad han skulle göra. lördagens hoppstå (som jag inte lagt upp än) gick apbra woho. men jag erkänner att jag är lite feg, jag vågar inte lägga på kommando, för att som tex igår så sa jag Stå! och så blev det massa dubbelhopp och skit, så jag vill inte förstöra det. sen har jag märkt att han hoppar framåt, så nu kastar jag belöningen bakom honom. jag gjorde inte det förut för att jag vad osäker om han skulle börja sacka efter i bakåtmarschen.

träningen gick bra båda dagarna, när Theo väl koncentrerar sig så går han som en klocka, men när han inte gör det då står man där handfallen och bortglömd :D
mindre snack mer film....

 Blommor

jag har ju fått låna Theos husses kamera. Imorse var jag tvungen att fota mina blommor jag fick på alla hjärtans dag. Det är nästan konstigt att titta på dem, de är så färgglada och allt känns så dött där ute.
Shejpingartikel

Läste nyss den här artikeln av Fanny, tycker det är lärorik och bra att läsa för de som inte shejpar av någon anledning och har hundar som blir stressade av shejping. Bra överlag att läsa lixom!

http://www.klickerklok.se/mina-shapingtankar/

"Det har varit enormt intressant att läsa allas tankar om shaping. Tack för att ni hjälper till att göra bloggen levande! Det är väl dags för mig att skriva några rader, men det är naturligtvis inte så att jag (eller någon annan) har något facit i den här frågan. Jag tror i alla fall inte att shaping bara passar för en viss hundtyp. Här hemma har vi alla typer och alla tränas med shaping. En del har varit lättare än andra att träna, men så är det ju oavsett metod. Det är naturligtvis inte så att shaping är ”finare” än någon annan metod (som bygger på positiv förstärkning). Hur man väljer att träna sin hund är upp till var och ens tycke och smak. Oavsett hur man väljer, tycker jag att man ska akta sig för kategoriska uttalanden som : ”Shaping gör min hund så stressad” eller ”min hund gillar inte att tänka själv”. Hundar är naturligtvis födda med en viss personlighet, men vi kan påverka deras utveckling otroligt mycket. På samma sätt som vi försöker stärka upp hundens svaga sidor på andra sätt (belöningsutveckling, miljöträning, hanteringsträning etc.), tycker jag att vi bör försöka forma fram den hund vi vill ha i träning också.


Som många har varit inne på, handlar det naturligtvis om vad man har lust att lägga sin tid på. En del hundtränare tycks ständigt leta efter minsta motståndets väg – om hunden inte vill leka får han godis istället, om hunden inte vill komma tillbaka med bollar så kör man på godis istället, om hunden blir passiv under shaping får han hjälp direkt. En sådan tränare kanske tycker att han gör det enkelt för sig själv (till skillnad från oss stackare som ”krånglar till allt”), men kommer ohjälpligt att bli shejpad av sin hund. Det leder oftast till att hunden utvecklar sina starka sidor ännu mer och inte får chans att utveckla de svagare sidorna. När folk frågar mig hur jag har tålamod med shaping, brukar jag fundera över hur folk har tålamod att visa och leda hunden genom hela livet. Shaping kräver kanske lite tålamod i några minuter i början, men tar igen det mångfalt senare. Eh shapingklok hund har så enormt mycket bättre förutsättningar för att lära sig mer avancerade saker fort.


Champions in any field make a habit of doing things others find boring or uncomfortable


Men det största problemet jag ser i kommentarerna, är själva inställningen till vad hunden ska göra. Här är ett exempel: ”Jag har hört om vissa hundar som “stänger av” så pass mkt att de så fort de förväntas ta ett eget insiativ”. Nyckelordet här är förväntas. Sluta förvänta er någonting alls av hundarna, så går det säkert mycket bättre. Alla hundar tar egna initiativ, hela tiden. De står, sitter, ligger, nosar, dricker, äter, kissar, kliar sig, vrider på huvudet, går runt, gäspar, morrar, skäller, spetsar öronen, viftar på svansen… Om ett av de här beteendena börjar producera en åtråvärd belöning, kommer beteendet att öka i frekvens. Voila! – Hunden bjuder beteenden.


Shaping handlar om att sluta försöka påverka hunden och istället börja observera hunden för att hitta beteenden att förstärka.

Om du har en hund som lätt blir orolig eller låg, bör du absolut inte sätta dig ner och stirra på hunden och förvänta dig att hunden ska bjuda på beteenden. Medan jag skrev det här, kom den 30:e kommentaren på förra inlägget, och den slog huvudet på spiken, tycker jag:

Jessica säger:
”Jag trodde länge att min osäkra unghund inte kunde shapas. Hon gjorde ju inget, och såg bara än mer osäker ut och gick till sist och la sig. Inte bra. Men så provade jag att under några pass klicka för alla rörelser, oavsett vad hon gjorde, så länge hon gjorde något alls. Och helt plötsligt var det som att hon fattade. Nu ser man verkligen hur stolt hon blir och hur självförtroendet växer. “Kolla matte, kolla på mig! Är inte DETTA värt ett klick, så säg”.


För alla er som har osäkra, deppiga shapinghundar, testa det här ikväll: Gör i ordning en skål med riktigt gott hundgodis, stäng bort de andra hundarna (om du har flera), sätt på tv:n och se på någonting som är intressant nog för att du ska ha tålamod, men inte så intressant att du glömmer bort att ha hunden i ögonvrån. Välj själv om du vill använda klicker eller inte (beroende på din hunds tidigare erfarenheter och attityd till klickern). Se på ditt tv-program. Belöna alla rörelser din hund gör genom att (klicka och) kasta en godbit till hunden. ALLA rörelser. Skulle hunden hänga upp sig i bara en rörelse, kan du välja att inte belöna den längre, utan vänta på något annat. Se gärna till att hunden måste röra sig för att få tag på godbiten (om hunden har lagt sig, kasta godbiten så att hunden måste resa sig för att få tag på den). Om hunden lägger sig ner och sover – låt den. Någon gång blir han törstig, trött, kissnödig eller vill byta ställning. Skulle det inte hända så mycket ikväll kan du ställa din godisskål i kylen och prova igen imorgon. Om du har en hund som blir ”stressad” av klickern eller av shaping, skulle jag göra samma sak, fast tvärt om. Sätt dig i soffan, klicka och belöna alla lugna beteenden. Ignorera hunden om den gör allt på en gång, piper, skäller, krafsar etc.


Som sagt. Det finns inget facit. Det är inte heller så att shaping är finare än något annat. Däremot är jag övertygad om att det finns en massa hundar som hade kunnat tycka om och vara duktiga på shaping om de bara fick rätt träning. Det finns massor mer att skriva om det här ämnet och jag får nog återkomma mer fler tankar, speciellt om ni fortsätter diskussionen!"Tävling

så underbar dag det har varit idag! strålande sol gjorde att det började droppa från hustaken, mysigt!
upp och hoppa åkte jag till Jenny och bilade till kungsberga ridhus för lite lydnadstävling.
väl där frös jag som attan och var glad att jag tog med mig täckbyxorna. efter att ha dragit på mig dom så blev livet bättre :D
kul att se lite kelpies, som vanligt var dom helt galna och kunde inte gå i koppel :D
jenny som tävlade fick 169 poäng i klass 1 och ett 3e pris! dom är så duktiga och det är bara lite detaljer som kan bli bättre. samt sinnesstämningen på tävlingsplanen :)
nu får resten bli i bilder..

spring i benen


liten snusläpp

tilo tycker vi är djurplågare som stänger in honom i bilen

smala labbar i bakgrunden det gillar vi ;)

belöning


bääna


snacka om stallkatt :D

lite budföring på skoj


gölle snönosDamen Ninja

gillar att bli klappad :D


jag vet att det är dåligt filmat, men i brist på annat filmande jag med min gamla stenålderstelefon

Kort träningsdag

Mötte upp Jenny och hennes gölle-aussie för lite träning. de ska tävla imorgon så inte så mcyket träning för deras del.
theo var dock ganska okoncentrerad i början och lite stressad. skällde och gick iväg och nosade.
jag hade varit duktig och laddat lånekameran (båda batterierna) så det blev någon film, för det blev det typ inte förra gången. men mitt under klossträningen dör battieriet, jävla skit! så jag kör klart vårat lilla pass och sätter in det andra battieriet, vilket inte fungerar alls?! jaja bara att gilla läget och träna vidare utan någon kamera.
vi körde ingångar med kloss som avr det enda vi fick med på film. sen hopp-stå vilket går jättebra! superkul moment. jag har börjat lagt på kommando då jag verkligen vet att han ska utföra beteendet, men ibland blir det några steg efter hoppet och det gokänner jag inte längre. varvar oxå med att kasta belöningen bakåt och ge från handen. Fritt följ blev det oxå men han avr ganska okoncentrerad men då bröt jag och gjorde om. testade oxå en läggande under gång bara för att testa, gick helt ok men la sig lite segt.
apporteringen gick skitbra! att ge honom apporten och sedan bakca bakåt gör att han inte tuggar. planen är sedan att gå långsammare bakåt varvat med att stanna helt. tills vi bara kör en klass 1 apportering. jag testade att ge honom apporten vid sidan sittade och när jag gick ifrån honom satt han kvar med apporten helt stilla i munnen, jag blev helt paff och mitt i allt ropar jag kom! och klickar hahah. lycka! kul i alla fall. tänk att något så litet moment kan vara så klurigt.
vi gick förbi djuraffären på vägen till träningen i jakt på en träapport till mig, 3e djuraffären jag är inne i och letar. hittade en men tyckte den var lite för stor, och så kostade den 105 spänn... aldrig att jag betalar så mycket för en träbit :S
här är filmen som blev idag =)


nu ska jag se family guy trippelavsnitt på tv, äta marabou black (alle köpte 6 stycken åt mig :D) och bara mysa

i 18 år

har jag väntat...Just den här kombinationen med saltlakrits och choklad är det godaste som finns. jag har sedan jag var 5 år väntat på att den här ska komma tillbaka. då när jag var 5 år och gick och köpte snus till pappa köpte jag en gång en liten Fazerchoklad som hade små runda hårda lakritskulor i, det bästa jag hade provat tyckte jag! tyvärr så försvann just den smaken, och visst så finns det choklad med lakritssmak osv men inte just med hårda bitar i, som jag tror att det är i denna. så jag hoppas det är värt all väntan. jag har redan varit inne i 2 butiker här på morgonen och kikat men ingen har, ska springa till ICA på lunchen, hoppas hoppas. när jag hittar ska jag köpa på mig massor, så mycket jag har råd med haha.

En månad

tiden går snabbt! 1 månad sedan jag bloggade sist, får skylla på att jag är upptagen nu för tiden :D
inte allt för mycket har hänt. jobbet rullar på, ombyggnad där på hög nivå, till det bättre såklart =) tyvärr är jobbet lite halvsegt, men det är lovat att det ska bli bättre till våren.
idag skulle det slängas massa tapeter och jag gick lös, haken var den att den fanns bara 1 rulle av varje soft, vilket inte räcker till så mycket. ska plocka mer imorgon :D

theo, jag, jenny och tilo tränar (bara!) en gång i veckan nu för tiden, lördag eller söndagar är vi ute i ur och skur. täckbyxor på såklart! vi har faktiskt en liten roadtrip till alla stockholms brukshundsklubbar haha. hittills är söndra bk, nacka bk, su-so bk klara. på tur står lidingö och tyresö bk kvar. kul att leta och hitta, och snacka om att vi gått vilse x antal gånger haha. men man lär sig på det viset oxå ;)

här kommer de filmer jag inte lagt upp än =)våra hopp-stå börjar verkligen likna något :D skitkul! bara jag som slarvar och inte planerar innan hur jag vill att de ska se ut, därför har det tagit så lång tid. nu lägger jag på kommando och sänker kriteriet lite lite just när jag säger "stå". annars försöker(!) jag att vänta ut klicket och vänta att han står kvar. dock händer det att han går något sted, får se om jag ska kasta godis bakåt, men då kommer han antagligen att röra sig längre och längre ifrån mig samt sakta efter i baklängesmarchen.
hopp över hinder är klar förutom ingången, dessa ingångar :P han tjuvade lite i filmen men det löste jag snabbt genom att belöna när jag går ifrån honom och vänder mig om. ganska lätt moment :P
annars kör vi lite  agilityövningar, som cirkelarbete, som jag tycker är svårast, theo har så svårt att jobba utifrån mig. men vi nöter :) bang-leken kör vi så fort det finns ett sådant hinder, smäller som attan i backen och han bryr sig inte, förut fick han panik om det rörde sig under honom. kontakthindret (eller vad det heter) kör vi oxå, theo ville inte sluta utan vänder fort som attan efter belöning för att springa upp igen och igen, sötnöten :D tunnlarna går lite segt, han går inte men ingen vidaer fart där. jag tror att grunden verkligen måste sitta, så får alla hinder komma senare.

på lördag blir det träning igen, har laddat lånekameran med två batterier :D sedan på söndag ska jenny tävla, i ekerö i något ridhus, då får theo stanna hemma, vi får skjuts hela vägen, spännande spännande :D jag blir typ lika nervös som den som ska tävla haha, står och hoppas och pratar för mig själv när dom väl är inne på planen hihi.

nu är det läggdags, har börjat läsa en bok som jag har fastnat för helt

ching ching!