Att tänka om

Jag och jenny var på en Eva Bodfältkurs, koncentration och uthållighet. Jäklar vad fel vi har tänkt :D
Alltså det här med att curla med hundarna, det har vi gjort omedvetet. Att Theo blir lite disträ och då kan jag ropa på honom alt. ta fram en leksan och reta honom, helt fel! Att förstärtka (som man faktiskt gör) när hunden är låg gör det hela bara till en ond cirkel.
Eller som att säga åt hunden när den tittar bort när den sitter i fotposition Ahah! -hunden tittar på dig- bra! Det hela blir till en kedja.
Vi var helt möra kan jag lova. Satt där från 10-16 och fick reda på allt nytt om hundträning, ojoj :D
Jag antecknade rätt friskt men det är svårt att göra det riktigt bra då man vill lyssna vidare. Men här är en citering som jag renskrivit.
"Efter belöning tex lek, kör flygande starter för att undvika plock med händerna som tar massa onödig tid, som kan sänka motivationen och koncentrationen. Stoppa undan leksak/godis under tex en sväng och räta upp dig i svängen för att köra en flygande start."
Alltså ska man undvika att köra ingångar om du inte tränar på det, det blir lätt att momentet blir segare då en ingång drar ner på farten.
En till.
"Om nervös på tävling och irriterad på tävling, träna på att le vid träning och ha rätt attityd. När du är irriterad eller ”arg”nervös så får hunden för stort ansvar på sig, vilket kan leda till att huden blir osäker, släpper kontakten och vi blir mer och mer irriterade och böjer oss ned bakåt (mentalt eller fysiskt), vilket blir ännu värre.  Gå med attityden att hunden ska följa efter dig och inte tvärt om ”är hunden med, går han bredvid mig”."
 
Den här är extremt svår att inte undgå: Hunden ska aldrig veta vart momenten slutar och börjar.

Det är lätt att hamna i beteendekedjor, belöna lika eller att köra ett moment lika.
Vid t.ex. fria följet så går vi gärna längre och längre för att öka uthålligheten och för att förlänga momentet. Istället för att göra det kan man be hunden att göra sitt favvomoment, som det själv ser som en belöning, typ springa till rutan, och vips så har man gjort momentet längre. Detta kombinerar man mer att belöna vanligt, man byter ut leksaken till något annat.
För att få en koncentrerad hund så är det störningen som gör det. Att försöka förstöra ett moment, typ skrika bra när hunden håller i apporten, eller prata med ljus röst att hunden är såå fiiiin! och hunden ska inte släppa apporten. Den övningen som vi gjorde var att ha hunden framför oss och en utomstående försökte få hunden att titta på den genom att prata gulligt eller locka med godis/leksak, om hunden tittade så blev man knäpptyst för då hade man lyckats. Så fick man göra övningen efter den nivå hunden klarade av.
 
 
En riktigt intressant kurs som gav extremt mycket. Bara att tänka om, gör om och gör rätt ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback