Makt?

Ofta får jag höra frågan av oerfarna hund(djur)människor att anledningen och det bästa med att träna hund är väl att ha den där makten över hunden.. Blir faktiskt lite förvånad.
Det bästa med att träna hund är när hunden lyder dig för att den vill göra det. En hund som har blivit bra behandlad med ömsesidig respekt väljer att lyda dina kommandon. En hund som blivit dåligt och orättvist behandlad lyder oftast inte dig. Du tjatar och skriker på den och den kommer inte lyssna bättre för det. En hund som blivit nertryckt och bankad på lyder dig, men inte med vilja, utan för att den måste, annars får den däng.
Det är märkligt det där. Det eviga tjatet om att du måste bestämma över din hund, eller du måste visa vem som bestämmer över hästen annars springer den iväg med dig.. Vad hände med den oskrivna regeln att behandla andra som du vill bli behandlad själv. Gäller det bara för oss människor?
Att bestämma över ett djur är inte min direkt åsik, men om vi ändrar ordet bestämma så kanske betydelsen är likadan: Att vägaleda hunden att göra rätt, att visa för hunden att om den lyder dig, lyssnar på dig, så blir koncekvenserna bra.
 
Att t.ex. hindra hunden från att springa ut på vägen eller att hoppa över ett staket, det anser jag är en nödlösning. Att göra det som krävs för situationen. Men! det ligger ingen inlärning bakom detta. Detta är ditt problem som hundförare att se till att situationen inte sker igen.
 
Jag förstår och kommer nog aldrig förstå hur vissa människor tränar djur på ett elakt sätt och tvingar djuret att lyda. Varför inte träna på ett positivt sätt? Att ha ett djur som följer dig, för att den vill! Är inte det alla vill uppnå? Tydligen inte. För en del handlar det nog om att känna makt. Jag tror det kallas för; viljan att inte vilja lära sig. Okunskap.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback