ENS

ENS – Early Neurological Stimulation

"Amerikanska armén har i sitt hundprogram utvecklat en metod för att stödja hundars utveckling. I ett försök att förbättra hundens prestationer i militär tjänst utvecklades programmet ”Bio Sensor”. Detta skulle senare i media kallas ”Super Dog” programmet.

Baserat på flera års forskning har militären förstått att tidig neurologisk stimulering av valpen kan ha viktiga och ihållande effekter. Deras studier bekräftade att det finns specifika perioder i valpens unga liv där den neurologiska stimuleringen ger optimala resultat.

Den första perioden innefattar tidsfönstret då valpen är 3 dagar gammal fram till den 16:e levnadsdagen. Denna tidsperiod anses vara en period av snabb neurologisk tillväxt och utveckling och därmed av stor betydelse för individen.

”BioSensor” programmet avsåg även att ge hunden väsentliga fördelar. Man utvecklade en serie om fem övningar som stimulerade det neurologiska systemet och varje valp hanterades 1 gång per dag. Hanteringen skedde med en valp i taget.

Övningarna omfattar:
1. Taktil stimulering (mellan tårna)
2. Huvud hålls upprätt
3. Huvud lutandes nedåt
4. Liggandes på rygg
5. Termal stimulering

Dessa fem övningar ger neurologisk stimulering, ingen av dessa förekommer naturligt i detta tidiga skede av livet. Erfarenheter visar att vissa valpar kan motsätta sig dessa övningar medan andra är oberörda. Oavsett bör man som utövare vara försiktig. Repetera INTE övningarna mer än 1 gång per dag och öka INTE tiden som rekommenderas i varje moment. Överstimulering kan ge motsatt effekt.

Dessa övningar belastar det neurologiska systemet genom att sätta fart på det tidigare än i normala fall. Resultatet blir en ökad kapacitet och förmåga vilket visar sig i framtida prestationer. De som leker och regelbundet hanterar sina valpar ska fortsätta göra det – ENS är inte ett substitut för traditionell hantering, prägling och socialisering av valpen.

Fördelar med ENS: - ökad kardiovaskulär prestation (puls)
- starkare hjärtslag
- starkare binjurar
- högre stress tolerans
- ökad motståndskraft mot sjukdomar

I de tidiga försöken blev valparna mer aktiva och mer nyfikna och undersökande än de valpsyskon i kullen som inte genomgick ENS. ENS-valparna blev även mer dominanta i konkurrens situationer.
Sekundära effekter såsom enklare problemlösning vid hinder i labyrint visade på tydliga skillnader. De icke stimulerade kullsyskonen blev extremt upphetsade, gnällde mycket och gjorde många misstag.
ENS-valparna blev mindre stressade eller upprörda av testets utförande och när man jämförde valparna var ENS-valparna lugnare i testmiljön, begick färre misstag och avgav endast tillfälliga uttryck för stresspåslag i stressade situationer.

Titta gärna på nedanstående länk om ENS
http://www.youtube.com/watch?v=G31N_gmUkE0" - Denna text är kopierad -

 
 
Det här berättade min hunddagisutbildare för mig idag, jag har sett videon förut för ett bra tag sedan men såklart glömt bort allt. Jag tycker i alla fall det är jätteintressant! Utbildaren har oxå en ENS-hund hemma hos sig.
 
I övrigt så går allt bra, det är mycket och ta in och jag kan säga att det är en annan grej att träna "läggande under gång" och att hantera en hundflock på 12 hundar. Men kul är det!
 
Nyss dök oxå "Från valp till stjärna" DVDn ner i min brevlåda, gissa vad jag ska göra nu den närmaste timmen :D
 
Jag började faktiskt med LCHF idag och det är redan svårt! Men jag lägger band på mig själv och vi har rensat ur vårt skafferi på nästan alla kolhydrater, det är typ helt tomt haha. Men jag har både motstått kakor och bullar mitt framför näsan på mig, det gick bra :)
 
Just det, träningstävlingen dyker upp ikväll, har fel dator för att fixa till filmen.
 
Hejsvejs!

Kommentarer
Postat av: Jenny

Men vad gör du nu då, jobbar på dagis eller? Du har ju inte skrivit nåt om det i bloggen! *hänger inte med*

2012-08-28 @ 00:01:56
URL: http://jennysnuzie.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback