Agilitytävling

Snacka om heldag! Jag anmälde mig och Theo till denna tävling i nacka idag för att mäta om Theo. I ett hopp om att få starta i mediumklassen istället för large! Och det gick!! är sååå glad! Det underlättar så jäkla mycket och jag behöver inte vara så nojjig för däcket. well han hoppade det inte heller på den här tävlingen haha men ändå!
 
Det började med agilityklassen och andra hindret i klassen var slalom... osis för oss eftersom theo inte kan slalom (än). Så vi fick några vägringar och sedan en en miss vid en tunnelingång. Jag tror att han blev lite störd av att jag "felade" honom eftersom han inte hoppade däcket, gjorde bara om och så skickade jag honom för långt bort från en tunnelingng som var ganska dold. Dock så springer han runt tunnel och inte förrens jag pekar med handen in i tunneln går han in... suck. Så disk där men resten av loppet gick bra. En rolig bana :)
 
Hopploppet gick sämt. En fartig bana med bara springa framåt hinder och bara ett byte (vissa gjorde inte ens det bytet). Men Theo var trött efter en heldag och jag tappade honom. Ganska synd. Han sprang förbi ett hinder precis i början och så hoppade han det på tillbaka vägen, vi tappade nog lite där och så hoppade han inte däcket eller sista hindret (skippade då däcket och slalomet) och sedan när vi kom i mål lekte han inte ens. Då är han kaputt om han inte ens leker.. en träningsfråga helt klart.
Sedan ville vi att han skulle ligga i sin bur mellan loppen och vila men han var inte direkt superlugn, småpep till och från. Och burgrejen var det första gången som vi provade, det blev han ju såklart trött av.
Nu hände ju allt "dåligt" på slutet av tävlingen och jag blev ju lite irriterad.. Jag borde egentligen vara superglad att vi hamnade i medium vilket jag är haha.
 
Åh just det på första loppet så knäppte jag bara lös kopplet och då började folk skrika halsbandet, halsbandet! Hade iiiingen aning om att man inte fick ha halsband på, men vilken tur att jag tog av det (efter lite möda) :D Bytte sedan halsband till ett som var lättare att ta av, ha!
Well här kommer filmerna! (edit: fattar inte vad som hände med filmerna, laddade upp dom igen)
 

Makt?

Ofta får jag höra frågan av oerfarna hund(djur)människor att anledningen och det bästa med att träna hund är väl att ha den där makten över hunden.. Blir faktiskt lite förvånad.
Det bästa med att träna hund är när hunden lyder dig för att den vill göra det. En hund som har blivit bra behandlad med ömsesidig respekt väljer att lyda dina kommandon. En hund som blivit dåligt och orättvist behandlad lyder oftast inte dig. Du tjatar och skriker på den och den kommer inte lyssna bättre för det. En hund som blivit nertryckt och bankad på lyder dig, men inte med vilja, utan för att den måste, annars får den däng.
Det är märkligt det där. Det eviga tjatet om att du måste bestämma över din hund, eller du måste visa vem som bestämmer över hästen annars springer den iväg med dig.. Vad hände med den oskrivna regeln att behandla andra som du vill bli behandlad själv. Gäller det bara för oss människor?
Att bestämma över ett djur är inte min direkt åsik, men om vi ändrar ordet bestämma så kanske betydelsen är likadan: Att vägaleda hunden att göra rätt, att visa för hunden att om den lyder dig, lyssnar på dig, så blir koncekvenserna bra.
 
Att t.ex. hindra hunden från att springa ut på vägen eller att hoppa över ett staket, det anser jag är en nödlösning. Att göra det som krävs för situationen. Men! det ligger ingen inlärning bakom detta. Detta är ditt problem som hundförare att se till att situationen inte sker igen.
 
Jag förstår och kommer nog aldrig förstå hur vissa människor tränar djur på ett elakt sätt och tvingar djuret att lyda. Varför inte träna på ett positivt sätt? Att ha ett djur som följer dig, för att den vill! Är inte det alla vill uppnå? Tydligen inte. För en del handlar det nog om att känna makt. Jag tror det kallas för; viljan att inte vilja lära sig. Okunskap.

Sa jag attt jag gillade orange?


Spriiiing!!

Haha jag har glömt att lägga upp den här filmen från agilitykursen jag gick. Måste säga att det är stor skillnad på mitt handlingsätt från första gången då jag kör någon slags slänga-med-armen-åt-alla-olika-hinder-handling... inte så snyggt. Men på sista tillfället så kommer inga händer ivägen men jag har istället att ganska svårt att göra ett vanligt framförbyte haha.. jaa och så springer jag sakta som en jag vet inte vad. TUR att jag kan skratta åt mig själv för jag tycker faktsikt att det är roligt att kolla på när man tabbar sig :D Se och njut!
 

Tävlingar

I lördags var det dags för mig och Theo och tävla igen. Första tävlingen för säsongen. Den här gången i rally! Theo var trött och seg och uppvärmningen bestod mest av att bara leka igång honom och göra lite följaövningar. Jag lyckades inte så bra.... han var off och inte alls med mig, varav jag blev stressad och lite irriterad. Inte bra!
Kort och gott så klarade vi oss i alla fall, 7a av 45 stycken. 87 poäng och vi slog vårt rekord. Därmed iteln RLD N :D Jag är nöjd över resultatet men inte supernöjd över vår känsla på banan. Jag var inte nervös, det är ju bra, och jag märkte inte att domarna stod mitt på planen och stirrade på oss :D Så något positivt var det ju!
Får se om jag lägger upp filmen här :P
 
Nästa helg blir det agilitytävling, längtar!! Är nervös som attan! Slalomet har vi tränat på men det är lååång ifrån klart. Hinner heller inte träna någon agility innan tävlingen men kanske ska dra ut Theo på en kvällsträning och testa att köra ett 12-pinnars slalom som på tävling. Bara få se om jag klarar att sakta ner honom och styra lite. Får se hur jag gör vid gungan om jag låssas som att det inte är en gunga eller stannar honom på den.... vi får se! Däcket SKA gå bra! Han är mycket mycket säkrare med det hindret så det känns ganska bra. OM han missar det så kommer jag skicka igen på det, jag tror nog han skulle hoppa det.

haha


Frustrerande!

Waa! Jag vill få till slalomet på Theo! Typ träna 3 gånger om dagen varje dag så vi kommer framtåt.. För jag tror faktiskt man måste träna så intensivt med såna grejer som man måste nöta. Slalomet är en nöta-grej. Sista träningen med Theo var i helgen och så avslutade jag passet med 3 skicka med bara 10 cm imellan slalompinnarna, alltså isär. Det är häftigt när det går bra och när man utmanar och håller andan för ögonblicket :D
Filmade bara en film då sambon tittade förbi, så jag tvingade honom att filma oss. Då hade jag tagit bort nästan alla pinnar och tränade på tight mellan pinnarna med svåra ingångar (före).
 
 
Sedan vill jag har ordning på gungan och kvalitetsäkra däcket. Men gungan får bli någon annan prio när jag kan vistas på klubben och träna där utan att ramla i leran :D
 
Snart byter jag blogg oxå! ;)

Back to basic.. igen!

Japp! Gungan står som ganska stor prio nu men inte lika mycket som slalomet. Jag måste få theo trygg på gungan och säker i slalomet. Har inte byggt någon egen planka som ska likna en gunga än utan jag tog vad jag hade, dvs ett hyllplan till vår bokhylla :D Den var lite för kort så theo har svårt att kliva upp på den helt men kul tycker han att det är, och det är ju huvudsaken!
 

Film, kurs och tävlingar

Just nu aprilsnöar det.. jag och theo var ute och stack ned de allra första slalompinnarna i backen. Dom stod inte så värst stadigt men det gick! Skam den som ger sig lixom. Mitt i alls börjar det hagla som följs upp av världens största snöflingor, gött!.. inte.
Bara att packa ihop och gå in. Ska träna lite inomhus istället men Theo ligger och snarkar ??
 
Jag har nyss avslutat en agilitykurs med lurvet. Skitkul var det! Känns faktiskt som att jag utvecklades lite även fast jag var en yr höna imellanåt haha. Fick kommentaren "du tänker för mycket, lyssna på vad dom säger och gör bara.." stämmer mycket väl :D Fick lära mig vad de olika byterna i handlingvärlden hette och hur man utförde dom.
Duktiga instruktörer var det såklart, såg minsta lilla detaj och gav mycket feedback, nyttigt! Var tråkigt att kursen slutade men allt har sitt slut :P Nästa uppgift är att blygga en egen planka så jag kan träna gungan med Theo, han tycker ju nämligen att den där gungan är inget för honom. Bara att börja om, gör om och gör rätt!
Kommer nog klippa ihop en liten sammanfattningsfilm från kursdagarna.
 
Så har jag anmält oss till en (förhoppningsvis sista) rallytävling nybörjarklass. Nu jäklar ska vi få en titel! Och så en agilitytävling, woho! Ska råträna slalom nu och VÅGA UTMANA honom, skäms på mig som är så feg! Gör olika varje repetition! ekar i mitt huvud. Bra skit.
 
Nu kommer en film på lite olika apporteringsövningar. Jag har börjat använda bollen som belöning i mycket nu. Han har fått några klokare hjärnceller och låser sig inte alls på att jag har bollen som belöning. Han kan till och med genomföra moment med bollen som externbelöning, wiho!
Måste oxå berätta. Igår var vi i liljeholmen och tränade bara någon meter från en lekpark med springande och skrikande ungar, mycket nyttigt! Bra gick det oxå! Körde igenom klass 1 förutom hoppet och platsliggningen. Körde oxå ett längre fritt följ och det gick helt ok, inte en nolla i alla fall :D Och så utmanade jag honom i apporteringen, 15 sekunder höll han i utgångsposition! Det börjar ta sig. Så kom jag på en sak! Om jag ger apporten med höger hand och tar den med vänster så spottar han inte ut den. Annars händer det ofta att när jag närmar mig med högerhanden för att ta apporten så spottar han innan. Har tragglat det hur länge som helst och nu blir nog lösningen att ta den med vänster istället ;)
Ja nu så kommer filmen.......
 

Tävling :)

 

”Jag tävlar hos Team IQBadboll om en Tug-E-Nuff Sheep Bungee Ball
från CSiGORAS HUNDBUTIK ,va med du också, tävla här!”